Har du koll på ditt barn under valborg?

En långhelg stundar och Uppsala ungdomsjour vill passa på att ge några tips om hur man förälder kan förhålla sig till sista april. Läs deras brev nedan. (Och: Trevlig helg önskar vi på Nannaskolan!)

Har du som förälder koll på vart ditt barn är i helgen?

Valborgshelgen närmar sig med stormsteg och vi från Uppsala ungdomsjour (tidigare SSP) som jobbar i samverkan Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid vill lyfta fram den krönika i UNT där journalisten Lotta Frithiof ihop med sin dotter tipsar tonårsföräldrar inför sista april. Goda råd till dig som förälder, se nedan: 

* Fall inte för bedjande hundögon! Bli misstänksam när ditt barn säger att de är flera kompisar som ska dela på vinflaskan du ombeds köpa ut. Den som väljer att tro att en pava vin räcker till tre tonåringar har landat på fel planet. Unga som får dricka med sina föräldrars välsignelse, dricker mer senare i livet och löper större risk att bli beroende. 

* Prata med barnets kompisars föräldrar och enas om den tid era barn ska vara hemma. Då slipper du som förälder tårdrypande argument av typen: "Det är bara jag som måste vara hemma så tidigt, alla andra får vara ute till..." Glöm inte vikten av FOMO (Fear of missing out). Tonåringar trivs bäst i flock och kan bli livrädda av risken att missa det skojiga. De lämnar inte flocken om inte andra gör det. 

* Förhandla och ställ motkrav att de får vara ute längre om de ringer typ varje timme och meddelar var de är. 

* Istället för att fråga ut sitt barn om vad de ska göra på valborg, kan de vara klokt att ställa allmänna frågor som vad folk i deras ålder gör på sista april, var de brukar träffas och så vidare. Det som ditt barn berättar om andra, stämmer ofta in på dem själva. 

* Se till att barnet känner att de kan ringa dig, bli hämtade och är välkomna hem även om de är fulla eller påverkade av andra droger. Annars är risken att det stannar ute på en parkbänk. 

* Håll dig nykter och i standby-läge så du kan hämta upp ditt barn var och när som helst. 

* Promenera gärna runt i stan. Anslut dig som nattvandrare som organiseras av Uppsala ungdomsjour (info: valborgiuppsala.se eller gå in på Uppsala ungdomsjours Facebook sida). Alternativt gå runt som privatperson. Ser du någon som verkar illa däran gå fram och prata, ring till polis eller ambulans.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi som Uppsala Ungdomsjour med socialarbetare på fältet samverkar med polis, Röda Korset, trafikledning, nattvandrarföreningar, volontärer, vuxenvandrare och andra organisationer för en lugn och trevlig valborgshelg.

Vill du vara med eller komma i kontakt med Nattvandring, Servicecentret med samordning av sociala insatser eller Uppsala ungdomsjour (SSP) under valborgshelgen kan du ringa 072-593 63 98 eller maila ssp@uppsala.se 

Förebyggande arbete i samverkan blir som bäst ihop med föräldrar.

                                                                 Med en önskan om en trevlig vår

                                                                 Hilde Wiberg

                                                                 Samordnare sociala insatser &

                                                                 Verksamhetschef Uppsala ungdomsjour

27 april 2018