Nationella prov

De nationella proven genomförs på tider som bestäms av Skolverket och används av lärarna som ett stöd vid betygsättning, vilket förutsätter att eleverna inte har sett proven innan de skrivs. Proven utformas av Skolverket med syfte att stödja en rättvis och likvärdig bedömning.

Missar eleven nationella provet försvinner möjligheten för läraren att kunna bedöma provet likvärdigt, och generellt låter vi inte eleverna göra provet vid annat tillfälle.

Elevers frånvaro innebär merarbete för lärare, och ett viktigt underlag för bedömning uteblir. Detta kan vi förhålla oss till vid sjukdom och andra oförutsägbara händelser som innebär frånvaro, men skolledningen beviljar inte ledighet för elever de datum nationella prov genomförs.

Vi uppmanar också er vårdnadshavare att försäkra er om att eleven inte missar viktig förberedelse inför proven.

Datum för proven läsåret 2017-18

Datum för de nationella proven läsåret 2017-18 finns på Skolverkets hemsida. Länk finns här:  År 6 År 9

På Nannaskolan har vi som grundregel att provet genomförs på morgonen och att eleven sedan följer sitt schema under resten av dagen.

De muntliga nationella proven genomfördes under höstterminen 2017.

Nationella prov i förhållande till betyg

De nationella proven är ett stöd för bedömning i respektive ämne. De är inte examensprov, utan fungerar som en del av lärarens samlade information om vilka kunskaper en elev har. Proven visar inte elevens kunskaper inom ämnets alla olika aspekter.

Det betyg som en elev får på sitt nationella prov, är inte nödvändigtvis detsamma som det ämnesbetyg eleven får.

Om en elevs resultat på nationella provet skiljer sig mer än två steg (antingen uppåt eller nedåt) från senaste terminens betyg i det ämnet, ska slutbetyget alltid sättas efter en diskussion i hela ämnesteamet. Detta för att säkerställa likvärdig bedömning och rättvisa betyg.

25 januari 2018